Wanneer je over een mooie website beschikt, dan wil je natuurlijk dat deze door zo veel mogelijk potentiële klanten wordt bezocht. Om dat voor elkaar te krijgen is een hoge positie in de ranking van Google en andere zoekmachines cruciaal. Activiteiten op het gebied van SEO (Search Engine Optimization, oftewel zoekmachineoptimalisatie) dragen daaraan bij.
Bij al je SEO-activiteiten is het belangrijk om je zo veel mogelijk te houden aan de richtlijnen en ‘spelregels’ van met name Google. Volg je deze richtlijnen namelijk niet, dan kan het zijn dat al je inspanningen een averechts effect hebben. Zo verhoog je je ranking niet, maar wordt je website juist lager in de zoekresultaten getoond.
Acties die wel of niet aan de richtlijnen voldoen worden in jargon ook wel aangeduid met de niet al te fraaie benamingen black hat en white hat SEO. Hieronder leggen we eerst uit wat de verschillen zijn tussen deze beide termen. Daarna bekijken we welke (black hat) methoden je zoal moet vermijden in je SEO-strategie.
Wat zijn de verschillen tussen black en white hat?
Het verschil tussen black hat SEO en white hat SEO is eigenlijk simpel te verklaren. White hat SEO omvat technieken die volgens de richtlijnen van Google zijn toegestaan. Deze methoden zullen over het algemeen bijdragen aan je hoofddoel om je website zo hoog mogelijk te laten scoren in de rankings.
Bij black hat SEO gaat het om methoden die afwijken van de richtlijnen. Vaak zijn deze technieken zelfs ‘verboden’ door Google, in die zin dat als je je er schuldig aan maakt, dat Google het afstraft door je rankings te verlagen door middel van bijvoorbeeld een ‘Google penalty’.
5 black hat SEO-technieken om te vermijden
Vooral mensen die nog relatief onervaren zijn met SEO dienen zich bewust te zijn van black hat SEO-technieken. Dit zijn dus technieken die je moet zien te vermijden. Hieronder vind je een aantal typische voorbeelden van black hat SEO:
- Niet-spontane linkbuilding: linkbuilding is een belangrijk aspect binnen SEO. Hierbij draait het allemaal om het verzamelen van backlinks, waarbij de kwaliteit en de relevantie minstens net zo belangrijk zijn als de aantallen links. Een linkprofiel dient bovendien op ‘natuurlijke’, spontane wijze te groeien. Gebeurt dit op onnatuurlijke wijze, dus met grote aantallen (niet-relevante) links in korte tijd, dan valt Google dit op, en loop je het risico bestraft te worden.
- Vreemde omleidingen: hiervan is sprake zodra een consument op een zoekresultaat klikt en vervolgens wordt omgeleid naar een heel andere website. Sommigen zetten deze techniek in, in de hoop snel iets te kunnen verkopen. Vaak vertoont deze andere website niet de juiste raakvlakken met de ingegeven zoekterm.
- Duplicate content: dit zijn meerdere pagina’s met exact dezelfde tekst. Vooral het kopiëren van teksten van andere websites is not done.
- Keyword Stuffing: het veel te vaak gebruiken van zoekwoorden in je content is evenmin aan te raden. Dit wordt ook wel keyword stuffing genoemd. Dit gaat ten koste van de leesbaarheid van je teksten, en daarmee ook van je Google-ranking.
- Clickbait: overdreven koppen of titels om bezoekers te verleiden op een link naar een artikel of pagina te klikken. Een dergelijke clickbait zorgt vaak voor snel afhakende (en teleurgestelde) bezoekers, en wordt door Google niet gewaardeerd.
Ons advies is om met je SEO-strategie altijd uit te gaan van kwaliteit en op duurzaamheid. Je wilt namelijk je website voor langere termijn beter vindbaar maken met SEO en niet slechts voor een korte periode. Hoe verleidelijk black hat SEO ook is voor de korte termijn groei, kies hier niet voor, omdat je anders een (blijvende) Google penalty aan je broek hebt hangen – en dan ben je verder van huis.