Een doelgroep analyse is een onderzoek waaruit duidelijk wordt welke mensen precies tot je doelgroep(en) behoren. Dit onderzoek maakt vaak onderdeel uit van het algehele bedrijfsplan en van het strategische marketingplan van een organisatie.
Bij een doelgroep analyse is het uiteindelijk het doel om tot een persona te komen. Een persona is een fictief persoon die alle eigenschappen bezit die de meeste mensen uit je doelgroep ook hebben. Is er bij jou sprake van meerdere doelgroepen die duidelijk van elkaar te onderscheiden zijn? Dan zal je doelgroep analyse ook leiden tot meerdere persona’s.
Welke stappen er voorafgaan aan het opstellen van een persona is verderop in dit artikel te lezen. Eerst leggen we nog eens uit waarom het zo belangrijk is om zo’n doelgroep analyse op te stellen.
Waarom is een doelgroep analyse zo belangrijk?
Om de volgende redenen is aan elke ondernemer aan te raden om een gedegen doelgroep analyse uit te voeren:
- Met een doelgroep analyse leer je je doelgroep(en) en dus je potentiële klanten veel beter kennen. Hierbij valt te denken aan de leeftijd, de woonplaats of -regio, de nationaliteit en de specifieke interesses van mensen uit je doelgroep.
- Op basis van je onderzoek weet je bij uitstek op welke manier je je doelgroep moet benaderen.
- Dankzij een doelgroep analyse weet je welke communicatiemiddelen het meest effectief zijn.
- Benader je je doelgroep inderdaad op de gewenste manier? Dan zullen je potentiële klanten zich bij voorbaat al meer gewaardeerd en serieus genomen voelen.
- Aan de hand van een doelgroep analyse kun je gericht te werk gaan. Hierdoor kun je je totale marketingkosten drukken.
- Een goede doelgroep analyse is zoals gezegd vaak onderdeel van een bedrijfsplan en/of een marketingplan. Wil je eens een lening afsluiten of een investeerder of sponsor ‘strikken’? Dan zijn je bedrijfsplan en je marketingplan zeer belangrijk om een potentiële geldschieter te overtuigen. Een sterke doelgroep analyse is dan echt onmisbaar.
Je eigen doelgroep analyse maken? Volg deze 6 stappen
Het opstellen van een doelgroep analyse kun je doen door een aantal duidelijk van elkaar afgebakende stappen te ondernemen, te weten:
- Stel duidelijke doelstellingen op die je met je analyse wilt realiseren.
- Stel vast welke gegevens je per se nodig hebt om deze doelstellingen daadwerkelijk te behalen. Hierbij is het logisch te denken aan demografische, geografische, sociaaleconomische en psychografische gegevens.
- Zet je gewenste gegevens uit de vorige stap om in concrete onderzoeksvragen.
- Zoek en vind de antwoorden op je onderzoeksvragen in alle mogelijke bronnen die hierbij behulpzaam kunnen zijn. Waarschijnlijk kun je door te googelen al het nodige vinden, maar vergeet zeker niet ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en (vak)literatuur te raadplegen. Een enquête onder je huidige klantenbestand houden kan eveneens effectief zijn.
- Werk de antwoorden op je onderzoeksvragen uit.
- Ontwikkel een persona zoals beschreven in de inleiding van dit artikel.
Heb je meerdere doelgroepen? Doorloop deze stappen dan apart voor elke doelgroep.