HTML-sitemap

Samenvatting Artikel

Bij het bezoeken van een willekeurige website, bestaat de kans dat je onderaan op de pagina een link ziet staan naar de sitemap. Als je in deze sitemap terechtkomt, zie je een handig overzicht met alle subpagina’s van die website. Dit kan handig zijn als je inzicht wilt hebben in deze pagina’s, of om snel een bepaalde pagina te kunnen vinden.

Wie zelf een website in bezit heeft en onderhoudt, kan er veel baat bij hebben zo’n sitemap aan de website toe te voegen. In de volgende alinea gaan we daar dieper op in. Daarna verstrekken we nog enige tips om het maximale uit je sitemap te halen.

Voor alle duidelijkheid: in dit artikel behandelen we alleen de zogeheten HTML-sitemap, oftewel de sitemap die voor websitebezoekers vrij toegankelijk is. Geheel los hiervan staat de XML-sitemap, oftewel de sitemap die voor zoekmachines bestemd is en die niet inzichtelijk is voor de consument.

4 goede redenen om een HTML-sitemap aan te maken

Om de volgende redenen kan het nuttig zijn om je website van een sitemap te voorzien: 

  1. De bezoekers van je website kunnen zich dankzij zo’n sitemap snel en handig door je website verplaatsen. Het verhoogt dus de gebruiksvriendelijkheid van je website, en dat heeft weer een gunstige invloed op de reputatie van je bedrijf als geheel.
  2. Wanneer je website over een sitemap beschikt, zou het goed kunnen dat je bezoekers gemiddeld langer op je website verblijven. Op de sitemap zien zij immers misschien pagina’s staan die ze anders niet hadden kunnen vinden.
  3. Een sitemap is een ideaal alternatief voor als de interne linkstructuur in je website nog niet helemaal in orde is. Raadzaam is dan wel de link naar de sitemap op een makkelijk vindbare plek op de homepage te laten verschijnen.
  4. Sitemaps helpen om overzicht te scheppen in de talrijke subpagina’s die sommige websites rijk zijn. Dit aspect geldt natuurlijk wel vooral voor grote websites.

Haal het beste uit je sitemap met deze tips

Zoals gezegd hebben met name grote websites met vele subpagina’s baat bij een handige, overzichtelijke sitemap. Vanzelfsprekend wil je je websitebezoekers in die sitemap daadwerkelijk een goede gebruikerservaring bieden, iets dat je ongetwijfeld lukt als je opvolg geeft aan de volgende tips:

  • Zet de subpagina’s van je website niet zomaar onder elkaar in je sitemap. Zorg ervoor dat er een duidelijke structuur wordt aangebracht, bijvoorbeeld met een tabelvorm en/of met verspringingen. Zo wordt snel duidelijk welke onderwerpen je website behandelt en welke subpagina’s bij elkaar horen.
  • Maak gebruik van een groot en aantrekkelijk ogend lettertype.
  • Zorg ervoor dat je bezoekers op alle links kunnen klikken.
  • Overtuig jezelf ervan dat elke klikbare link is verbonden met de correcte pagina.
  • Zorg ervoor dat je sitemap als geheel een fraai ogende pagina is.

Lees al onze blog artikelen over SEO of bekijk hier al onze SEO-termen om meer basiskennis te verkrijgen over online marketing en SEO.

Meer..

Keyword Difficulty

Keyword difficulty verwijst naar de mate waarin een bepaalde zoekterm concurrerend is in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google.

Lees meer »

Laadtijd website

Met laadtijd wordt aangegeven hoe lang het duurt voor een gebruiker gebruik kan maken van alle informatie en functionaliteiten van je website.

Lees meer »