Laadtijd website

Samenvatting Artikel

De laadtijd van je website is een statistiek die zegt hoe snel je website laadt en opent. Met laadtijd wordt aangegeven hoe lang het duurt voor een gebruiker gebruik kan maken van alle informatie en functionaliteiten van je website.

Uiteraard geldt dat hoe sneller je website laadt, hoe beter. Het zal je vast niet ontgaan zijn dat in de loop der jaren websites steeds sneller laden. Dit geldt zeker voor moderne webpagina’s die op nieuwe, moderne apparaten worden geopend. Wie met zijn of haar website zo goed mogelijk wil scoren, heeft er dan ook baat bij in te zetten op zo kort mogelijke laadtijden. Hoe je dat doet? Dat lees je verderop in dit artikel. Eerst beschrijven we uitgebreid waarom die laadtijden nu eigenlijk zo belangrijk zijn.

Waarom is een korte laadtijd belangrijk?

Om verschillende redenen is het aan te raden om de laadtijden van je website zo kort mogelijk te houden:

  • Mede door de steeds korter wordende laadtijden van de laatste jaren zijn consumenten verwend geraakt. Men is het niet meer gewend om lang te moeten wachten voor een website opent. Langer dan vijf seconden wachten is tegenwoordig niet meer acceptabel. Wat er gebeurt zodra mensen (te) lang moeten wachten? Ze sluiten je website, en daarmee verdwijnt je potentiële klant. Om competitief te zijn is het aan te raden de gemiddelde laadtijden onder de twee seconden te houden – en liever rond de 1 seconde laadtijd.
  • Laadtijden vormen een belangrijke rankingsfactor. Of met andere woorden: hoe sneller je website laadt, des te hoger kan deze worden getoond in de zoekresultaten in online zoekmachines zoals Google.
  • Een trage website is beslist geen goed visitekaartje voor je bedrijf. Dit schaadt je reputatie en je betrouwbaarheid.

Laadtijden optimaliseren website

Er zijn diverse manieren waarop je de laadtijden van je website kunt verkorten. Sommige van deze technieken zijn eenvoudig toe te passen; andere zijn wat ingewikkelder. Je kunt bijvoorbeeld inzetten op de volgende technieken:

  • Loop de mediabestanden op traag ladende pagina’s nog eens langs. Vooral grote afbeeldingen zijn regelmatig de boosdoener. Gelukkig zijn deze afbeeldingen via gratis online tools zeer eenvoudig te verkleinen, bijvoorbeeld via Pixlr. Zorg ervoor dat je afbeeldingen een grootte hebben van hooguit 100 kb, en het liefst nog wat kleiner.
  • Je kunt inzetten op lazy loading. Met die functionaliteit wordt altijd eerst de belangrijkste informatie, oftewel je eigen content, geladen. Een consument kan dan meteen beginnen met lezen. Informatie die minder essentieel laadt de website dan net iets later.
  • Zorg ervoor dat de CSS- en Javascriptcodes van je website zo simpel en efficiënt mogelijk zijn. Van te uitgebreide codes wordt je website namelijk trager.
  • Maak gebruik van caching. Dat is een methode waarmee de content van een webpagina in een tijdelijk geheugen wordt opgeslagen. Hierdoor kunnen websites extra snel worden geopend.

Lees al onze blog artikelen over SEO of bekijk hier al onze SEO-termen om meer basiskennis te verkrijgen over online marketing en SEO.

Meer..

Keyword Difficulty

Keyword difficulty verwijst naar de mate waarin een bepaalde zoekterm concurrerend is in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google.

Lees meer »

HTML-sitemap

Een HTML-sitemap kan handig zijn als je inzicht wilt geven aan gebruikers op je website betreft pagina’s en categorieën.

Lees meer »