Tips voor linkbuilding

Samenvatting Artikel

Tips voor linkbuilding afbeelding 02

Linkbuilding is super belangrijk voor de SEO van jouw website. Dit bepaalt namelijk voor een groot deel de domein autoriteit (DA) van jouw website. De domein autoriteit bepaalt hoe snel jouw website wordt vertoond in de zoekresultaten als iemand op een bepaald zoekwoord zoekt. Als je dus een hoge domein autoriteit hebt, dan zal je dus eerder op plek 1 of 2 worden geplaatst. Maar wat heeft linkbuilding hier precies mee te maken? In dit artikel lees je wat linkbuilding is en we geven je een aantal waardevolle tips voor linkbuilding. 

Waarom zijn links belangrijk?

Links zijn essentieel voor je website. Als een andere website naar jouw website linkt, dan heeft dit een positief effect op jouw domein autoriteit. Vooral als dit een website is die een hoge domein autoriteit en relevantie heeft. Dit laat namelijk in principe zien dat een gerespecteerde website jouw website goedkeurt. Dit wordt ook door Google opgemerkt waardoor jouw eigen domein autoriteit weer zal toenemen. Om deze redenen is het dus belangrijk dat je linkbuilding goed opzet, bijvoorbeeld aan de hand van deze tips:

1. DA is belangrijk, maar ook weer niet
De domein autoriteit van een website die linkt naar jouw website is idealiter zo hoog mogelijk. Google kijkt echter niet alleen naar de autoriteit, maar ook naar de relevantie en context. Plaats je een linkbuilding artikel voor een Home & Deco website op een website met een hoge DA die gaat over ‘tips voor vissen’, dan heeft dit niet veel effect.

2. Let op de SPAM-score
Zoals gezegd is domein autoriteit belangrijk, maar het moet niet ten koste gaan van de kwaliteit. Check goed wat het ‘linkprofiel’ is van de betreffende website en of er mogelijk ‘verdachte’ links zijn. Tools als Ahrefs, MOZ en SEMrush hebben hier goede indicatoren voor, zoals bijvoorbeeld hier:

tips voor linkbuilding image 01

Een website die op het eerste oog interessant lijkt qua DA kan veel SPAM-links bevatten en dit zou je zelfs verder van huis kunnen brengen, omdat het jouw domein ook in diskrediet brengt. 

3. Wees authentiek en relevant
Gewoonweg tekstjes plaatsen op willekeurige blogs is niet relevant. Zorg ervoor dat de teksten die je schrijft uniek en authentiek zijn. Lezers zullen dit waarderen, zeker als het relevante tips zijn die bijdragen aan hun zoektocht. Als je een webshop hebt in Home & Living, dan is het bijvoorbeeld een goed idee tips te geven voor interieur of voor leuke seizoenstrends.  

Recente blog artikelen
Tips

Waarom linkbuilding?

Linkbuilding omvat het goed inrichten van de interne links op jouw website en het het verkrijgen van backlinks naar jouw website of webshop.

Lees meer »