SEO linkbuilding tips

Samenvatting Artikel

SEO linkbuilding tips feature image 01

Hoe hoog jouw website rankt in Google en andere online zoekmachines hangt voor een flink deel af van backlinks die je hebt verzameld. Een backlink is een hyperlink die vanuit een externe website naar jouw site linkt. Zowel het aantal backlinks als de kwaliteit (lees: relevantie, autoriteit) ervan heeft invloed op je mate van succes.

Het verzamelen van backlinks wordt ook wel linkbuilding genoemd. Wil je je linkbuilding naar een hoger niveau brengen om zo je Google-ranking te optimaliseren? Lees dan zeker even verder, want in dit artikel zetten we vijf tips uiteen die je hierbij kunnen helpen.

1. Scoor gratis links

Backlinks moeten bij voorkeur op een natuurlijke manier zijn verkregen. Maar wat je onder natuurlijk kunt verstaan is uiteraard voor interpretatie vatbaar. Zo kun je ook jezelf simpelweg een eind op weg helpen. Dit doe je door bijvoorbeeld regelmatig op blogs, forums en social media te reageren met een link naar je website. Vanzelfsprekend moeten je posts wel relevant en inhoudelijk sterk zijn. 

Daarnaast kun je familieleden, vrienden en zakenrelaties vragen eens een backlink naar jouw website te plaatsen, idealiter websites die relevant zijn voor jouw onderwerp. Maak bovendien vermeldingen aan op bedrijvensites en startpagina’s.

2. Koop links in bij externe partijen

Zelfs al prefereert Google gratis verkregen backlinks; als je het goed aanpakt, kun je met betaalde links je SEO eveneens optimaliseren. Als je hiervoor kiest dien je er wel op te letten dat je links op relevante websites komen te staan met een hoge domein autoriteit. Bij voorkeur verschijnen je links ook nog eens op zo veel mogelijk verschillende websites.

Tip: ga op zoek naar een linkbuilding platform voor een uitgebreide selectie linkbuilding websites.

3. Publiceer ijzersterke content op je site

Het verzamelen van backlinks van hoge kwaliteit kun je ook op een geheel andere manier aanpakken. Probeer bijvoorbeeld een thema in je werkveld te vinden waar je op internet nog weinig sterke artikelen over vindt. Schrijf vervolgens over dat onderwerp een ijzersterk artikel, plaats het op je website en zorg dat mensen ervan op de hoogte raken. Goede kans dat andere websites dan naar dit uitstekende artikel gaan linken.

4. Schrijf gastblogs

Het schrijven van gastblogs kan eveneens leiden tot een uitgebreider en meer gevarieerd linkprofiel. Wel zal je meestal moeten betalen om op een externe website een dergelijk blogartikel (waar dan uiteraard een hyperlink naar jouw website wordt opgenomen) te mogen schrijven. Gaat het hier om een bekende, relevante externe website, dan realiseer je hiermee waarschijnlijk wel meer naamsbekendheid en websitebezoekers.

5. Controleer regelmatig je linkprofiel

Wanneer je al enige tijd bezig bent met het uitbreiden van je linkprofiel is het zeer belangrijk om regelmatig dit profiel te controleren. Er zijn verschillende tools waarmee je dit kunt doen zoals SEMrush (betaald) of in de Google Search Console (gratis). Zo’n controle kan aantonen dat alles naar wens verloopt, maar ook dat bepaalde backlinks niet meer werken of dat er zelfs vanuit ongewenste of irrelevante externe websites naar jouw website wordt gelinkt. Zaak is dit soort problemen op tijd te ontdekken, zodat je ook snel actie kunt ondernemen.

Recente blog artikelen
Tips

Waarom linkbuilding?

Linkbuilding omvat het goed inrichten van de interne links op jouw website en het het verkrijgen van backlinks naar jouw website of webshop.

Lees meer »