Backlinks

Samenvatting Artikel

Wanneer je een eigen website hebt en je deze zo goed mogelijk wilt laten ranken in online zoekmachines zoals Google, dan is het raadzaam je activiteiten op het gebied van SEO (Search Engine Optimization) op te voeren. Een belangrijk onderdeel van SEO wordt gevormd door linkbuilding. Bij linkbuilding draait het allemaal om het verzamelen van backlinks. Met een backlink wordt een hyperlink op een externe website bedoeld die naar jouw website linkt. Iemand die op deze link klikt, belandt dan op jouw website.

In dit artikel geven we diverse tips over het verzamelen van backlinks, het herkennen van een kwalitatief goede backlink en het checken van je linkprofiel. Eerst wordt het belang van linkbuilding nog eens verder toegelicht.

Waarom backlinks?

Zoals gezegd is linkbuilding, en het via backlinks opbouwen van een sterk linkprofiel, van essentieel belang voor de SEO van jouw website. Je moet het zo zien: met een backlink wordt er in feite een stukje autoriteit toegekend aan jouw website. En hoe meer autoriteit je website heeft, hoe meer Google geneigd is je website hoger te vertonen in de zoekresultaten bij bepaalde zoekwoorden.

Samen met onder meer de SEO-techniek en de SEO-content van je website wordt deze ranking bepaald. Uiteindelijk is iedere website anders, maar een goede balans tussen bovenstaande SEO-pijlers is het belangrijkste. Zonder goede content heb je niks aan alleen goede SEO-techniek en ook zul je autoriteit moeten opbouwen met backlinks.

Hoe kun je meer backlinks verzamelen?

Als je een nog nieuwe website hebt, is aan te raden je te richten op het verzamelen van meer backlinks. Dit kun je op talrijke manieren doen, waaronder:

  • Maak zelf vermeldingen aan op bijvoorbeeld bedrijfswebsites en startpagina’s. Zorg ook voor een vermelding op Google Maps.
  • Produceer artikelen om op externe websites te plaatsen, en verwerk daar een backlink in. Veel ondernemers schakelen hiervoor een extern online marketingbureau in.
  • Probeer een gastblog te laten plaatsen op een bekende externe website.
  • Creëer unieke, hoogwaardige content op je eigen website. Als deze content goed genoeg is, wordt deze wellicht ‘automatisch’ gedeeld door geïnteresseerden.

Bewaak de kwaliteit van je backlinks

Bij het verzamelen van backlinks is het van groot belang dat je een hoge kwaliteit waarborgt. De kwaliteit van je backlinks is namelijk misschien wel net zo belangrijk als de hoeveelheid links die je hebt. 

Waar een kwalitatief goede backlink aan voldoet? Idealiter is de link geplaatst op een website en in een artikel met relevantie tot jouw werkveld, bedrijf en producten. Bovendien dient het betreffende artikel informatief en taalkundig sterk geschreven te zijn. Het helpt ook als deze externe website een hoge Domein Autoriteit en/of Trust Flow heeft. Verder dient voor een optimaal resultaat de anchortekst een veelgebruikt zoekwoord te bevatten.

Houd je linkprofiel actief bij

Naarmate je meer backlinks hebt verzameld en dus een steeds rijker linkprofiel opbouwt, is het raadzaam je backlinks regelmatig te checken. Dat kun je bij uitstek doen via verschillende linkbuildingtools zoals Majestic SEO. Je links checken is zinvol om het overzicht te bewaren, om te controleren of al je ingekochte links inderdaad zijn geplaatst en of al je backlinks functioneren zoals de bedoeling is. Daarnaast kun je de autoriteit van de betreffende externe websites checken.

Lees al onze blog artikelen over SEO of bekijk hier al onze SEO-termen om meer basiskennis te verkrijgen over online marketing en SEO.

Meer..

Keyword Difficulty

Keyword difficulty verwijst naar de mate waarin een bepaalde zoekterm concurrerend is in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google.

Lees meer »

HTML-sitemap

Een HTML-sitemap kan handig zijn als je inzicht wilt geven aan gebruikers op je website betreft pagina’s en categorieën.

Lees meer »