Linkbuilding is een belangrijk onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO), waarbij het doel is om links naar jouw website te krijgen van andere websites. Deze techniek gaat al terug naar de begindagen van het internet, waarbij het delen van links tussen websites een manier was om verkeer te genereren en de autoriteit van een website te vergroten. In de loop der jaren heeft linkbuilding een evolutie doorgemaakt en is het veranderd van een eenvoudige manier om links uit te wisselen naar een manier om je domein te vergroten. In dit artikel lees je alles over de geschiedenis van linkbuilding.

Begin jaren ‘90

In de begin jaren ’90 werd het internet steeds meer toegankelijk en ontstonden de eerste websites en web directories. Dit opende de deur voor linkbuilding, waarbij websites diverse links uitwisselden om verkeer te genereren en hun autoriteit te vergroten. Destijds waren de zoekmachines nog niet zo geavanceerd als nu. De relevantie van een website werd voornamelijk bepaald door het aantal links dat naar een website verwees. Het was dus belangrijk om zo veel mogelijk links te verzamelen, wat leidde tot een wildgroei aan onnatuurlijke en soms manipulatieve linkbuilding-technieken.

Late jaren ‘90

In de late jaren ’90 veranderde het landschap van linkbuilding toen Google in 1998 werd gelanceerd. Google introduceerde PageRank, een algoritme dat links tussen websites gebruikte om de autoriteit en relevantie van een pagina te bepalen. Dit betekende dat niet alle links evenveel waarde hadden, maar dat de kwaliteit en relevantie van de links ook werden meegewogen. In deze periode werd linkuitwisseling (reciprocal linking) populair. Dit was een wederzijdse overeenkomst waarbij twee websites naar elkaars site linkten. Hierbij hoopte je dat de PageRank zou verhogen. Er werden zelfs speciale programma’s ontwikkeld om linkuitwisseling gemakkelijker te maken.

Vroege jaren 2000

In de vroege jaren 2000 werd linkuitwisseling een steeds meer geaccepteerde methode om links te verkrijgen. Veel websites maakten gebruik van linkuitwisselingen om hun PageRank te verhogen en hoger te scoren in de zoekresultaten. Dit resulteerde vaak in links die niet relevant waren voor de inhoud van de website. Het werd soms als spam beschouwd. Na verloop van tijd begonnen sommige SEO’s te experimenteren met black-hat linkbuilding technieken. Denk hierbij aan: link farms, linkuitwisseling netwerken en verborgen links. Dit waren technieken die in strijd waren met de richtlijnen van zoekmachines en gericht waren op het manipuleren van de PageRank van een website.

Midden jaren 2000

In de midden jaren 2000 werd de zoekmachine-optimalisatie gemeenschap zich meer bewust van de negatieve effecten van black-hat linkbuilding technieken op de zoekresultaten. Dit leidde tot een verschuiving in de manier waarop linkbuilding werd benaderd. Er werd meer nadruk gelegd op het creëren van waardevolle content die natuurlijke links zou aantrekken. In plaats van het verkrijgen van links door manipulatieve technieken. Er ontstond ook meer aandacht voor kwaliteit boven kwantiteit als het ging om links. Het was niet meer goed genoeg om zo veel mogelijk links te hebben. Het was belangrijker om links te verkrijgen van websites die relevant waren voor de inhoud van jouw website.

Heden

Vandaag de dag is linkbuilding nog steeds een belangrijk onderdeel van zoekmachine-optimalisatie. Echter, de manier waarop het wordt benaderd is sterk geëvolueerd sinds de begindagen van het internet. Moderne linkbuilding richt zich op het creëren van waardevolle content die natuurlijke links aantrekt, het opbouwen van relaties met andere websites, en het verkrijgen van links van hoge kwaliteit van invloedrijke websites in dezelfde niche. Het gaat niet alleen meer om het verkrijgen van zoveel mogelijk links, maar om het verkrijgen van de juiste links die de autoriteit en relevantie van jouw website vergroten.

De geschiedenis van linkbuilding toont aan hoe het belang van links tussen websites in de loop der tijd is veranderd. Van de vroege dagen van onnatuurlijke en manipulatieve linkbuilding technieken tot de moderne aanpak van het creëren van waardevolle content en het opbouwen van relaties. Linkbuilding blijft een belangrijke factor in zoekmachine-optimalisatie.

Stuur ons een DM.

Benieuwd welke specifieke groeikansen er online voor jou liggen? Aarzel niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen.

BLIJF OP DE HOOGTE

Laatste blogs

  • Published On: 17 August 2023

    Waarom linkbuilding?

  • Published On: 4 July 2022

    5 stappenplan doelgroep analyse

  • Published On: 22 January 2024

    Hoe werkt linkbuilding?